POSJETITE KURAN.BA
 
 

brak i njegove mudrosti propisivanja

Semir Imamovic | Saff br/str. 48

Brak je cista i cvrsta veza u kojoj se vežu zdrave ljudske prirode i u koju poziva mudri šerijat i to je najcišci put za rješavanje seksualnog nagona kod vjernika i vjernica




Brak je sunnet (praksa) Allahovih poslanika i vjerovjesnika i put pravih vjernika na što nas upucuju slijedeci ajeti:

"Mi smo i prije tebe poslanike slali i davali smo im porod i žene" (Prijevod znacenja - Er-Ra'd, 38.)


"Udavajte neudate i ženite neoženjene i cestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah ce im iz obilja svoga dati, Allah je neizmjerno dobar i sve zna"(Prijevod znacenja - En-Nur, 32.)

Allah, dž.š., nareduje u ovom ajetu starateljima da žene i udaju one koji su pod starateljstvom njihovim, a prije toga i njima samima nareduje ženidbu kako bi bili cestiti i sacuvali se od razvrata. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ukorio ashaba koji se zavjetovao da se nece ženiti samo zbog toga da bi mogao nocu klanjati a danju postiti i rekao je upozoravajuci sve ostale: "Tako mi Allaha, ja sam najbogobojazniji i imam najviše strahopoštovanja prema Allahu, medutim i pored toga nekada postim a nekada ne, nekada klanjam a nekada spavam i ženim se. Onaj ko odstupi od moje prakse (u ovim stvarima) odstupio je od mog sunneta." (Muttefekun alejhi)


Islamski ucenjaci su složni oko toga da je brak propisan ovom vjerom i da postaje farzom (obavezom) svakom onome ko se boji upadanja u razvrat. Ta obaveza dobiva na snazi pogotovo u našem vremenu kada je vjera kod ljudi oslabila a povecao se broj sredstava koji mogu biti uzrok gubitka casti.

Od stvari koje upucuju na velicinu braka u Islamu jeste i to što ga je Allah, dž.š., nazvao "cvrstim ugovorom- zavjetom" (Prijevod znacenja - En-Nisa', 21.)


I pored ovakvog blistavog i upecatljivog imena (izraza) koji privlaci ljudska srca i cini bracni ugovor zašticenim i velikim, mnogi muslimani za brak koriste crkveni izraz "sveti ugovor".

Naravno, u propisivanju braka, kao i u svim drugim šerijatskim propisima, leže neizmjerne mudrosti, od kojih su nam neke poznate, a neke je Allah, dž.š., zadržao za sebe. Islamski ucenjak Bekr b. Abdullah Ebu Zejd (clan stalne komisije za fetve) spominje u svojoj knjizi "HIRASETU-L-FADILEH" (Zaštita casti) na 120-124-oj strani tri velike mudrosti propisivanja braka: "Brak predstavlja najveci stupanj u formiranju života i ispravnog postavljanja prema njemu zbog toga što sa sobom nosi mnogostrane koristi i sadrži velike mudrosti i uzvišene ciljeve medu kojima su:


1. Cuvanje potomstva i opstojanje ljudske vrste, kaže Allah, dž.š.: "O ljudi, bojte se Gospodara svoga koji vas od jednog covjeka stvori, i od njega drugu njegovu je stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao..." (Prijevod znacenja - En-Nisa', 1).

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podsticuci na mnoštvo potomstva, kaže: "Ženite drage rotkinje, zaista cu se ponositi vašim brojem pred ostalim poslanicima na Sudnjem danu." (Ahmed). Ovaj hadis potvrduje vec spomenutu osnovu u zaštiti casti, a to je boravak žena, majki u njihovim kucama. Naime, poznato je da mnoštvo potomstva nije samo sebi cilj, nego je cilj da ono bude popraceno odgojem, ispravnošcu i cistocom, kako bi od tog potomsva dobili dobre ljude, reformatore u njihovom društvu, istinsku radost i lijep spomen roditeljima nakon njihove smrti. Takvo nešto nije lahko postici u porodici u kojoj je majka napustila kucu zanemarujuci na taj nacin svoju glavnu životnu funkciju; odgoj djece i njihovo ispravno usmjeravanje.


2. Cuvanje casti, postizanje kreposti i udaljavanje od razvrata i svega onoga što mu vodi. Ovaj cilj (mudrost i cežnja) povlaci za sobom zabranu bluda i svega onoga što mu vodi, kao što je razgolicavanje, miješanje muškaraca i žena te pogled u ženu koja nije mahrem, kao što povlaci za sobom ljubomoru prema narušavanju Allahovih zabrana te postavljanje cvrstih pregrada koje sprecavaju da se do njih dode, a medu najcvrstijim pregradama jeste pokrivanje žene.

3. Ostvarivanje drugih ciljeva medu kojima možemo istaknuti:


- Izgradnja doma u kojem ce covjek biti sacuvan od bijednog i sjetnog života, a žena od tegoba rada i zaradivanja. Kaže Allah, dž.š.: "A one imaju isto toliko prava koliko i dužnosti..."(Prijevod znacenja - El-Bekare, 228.)

- Pogledaj samo kako se brakom spajaju ženska slabašnost i muška snaga i daju prirodan par.


- Brak je uzrok dolaska opskrbe i njenog povecavanja, kao što kaže Uzvišeni:" I ženite neoženjene i udavajte neudate i cestite robove i ropkinje svoje, ako su siromašni Allah, dž.š., ce im iz obilja svoga dati, Allah, dž.š., je neizmjerno dobar i sve zna." (Prijevod znacenja - En-Nur, 32.)

- Brak cuva muža i ženu od svake neozbiljnosti i sramote (grijeha), obezbjeduje im život ispunjen ozbiljnošcu i krepošcu i daje im mogucnost da zadovolje svoje prirodne nagone i osjete slast tjelesnog užitka na dozvoljen nacin.


- Brak daje priliku i jednom i drugom da ispolje svoje karakteristike, a narocito osobinu muškosti kod muža koja ce mu pomoci pri odupiranju svim životnim izazovima te nošenju odgovornosti, itd.

Propisi braka


Prosidba

a)Videnje (gledanje) osobe koja se želi prositi


Rekao je Poslanik, salla-llahu alejhi ve sellem: "Ako neko od vas bude prosio ženu, neka kod nje pogleda ono što bi moglo biti uzrokom njegove ženidbe s njom." (Ahmed i Ebu Davud)

Rekao je u drugom hadisu:" Idi i vidi je, time ce vaša veza biti trajnija." (Muslim)


Ova dva hadisa su dokaz da je covjeku prilikom prosidbe propisano da vidi ženu koju želi prositi, i oko toga nema sporenja medu islamskim ucenjacima. Medutim, prvo što ce pomisliti mnogi nakon što cuju za ovaj propis, jeste: "Šta mu je to dozvoljeno (propisano) da vidi kod te žene?" Cijelo tijelo? Njegov veci dio? Lice i ruke? Odgovor na ovo pitanje potražit cemo kod islamskog ucenjaka dr. Sulejmana Omera el-Eškara koji kaže: "Vidimo da je najispravnije mišljenje onih koji su ogranicili pogled na lice i šake. Gledanje u lice je to koje kod covjeka stvara osjecaj pristajanja i odbijanja i skoro je nemoguce postici taj osjecaj putem opisa. Što se tice ostalih dijelova tijela i njihovih svojstava, moguce ih je upoznati putem raspitivanja koje mogu obaviti njegova majka ili sestra. Ono što upucuje na ispravnost ovog mišljenja, pored toga što je proscu nareden pogled, jeste cinjenica da nema ni jednog jasnog teksta koji zaprošenoj djevojci (ženi) dozvoljava skidanje odjece pred njim." (Ahkamu-z-zevadži, 54 str.)

Kaže Imam Nevevi:" Ebu Davud (predvodnik zahirijskog mezheba) smatra da je dozvoljeno vidjeti cijelo žensko tijelo prilikom prosidbe, što je velika pogreška i suprotno je osnovama Poslanikovog sunneta i konsenzusu islamskih ucenjaka" (Sahihu Muslimin mea šerhi-n-nevevi 9/553)


b)Prosidba žene u priceku (iddetu)

Zabranjeno je na direktan nacin prositi ženu u priceku, npr. da kaže: "Želim se oženiti s tobom ..i sl.", za što su dokaz rijeci Allaha dž.š.: "I nije vam grijeh da ih na indirektan nacin zaprosite" (Prijevod znacenja - El-Bekare, 235.) Ovaj ajet upucuje svojim vanjskim znacenjem da je dozvoljeno zaprositi ženu u priceku na indirektan nacin, kao na primjer da kaže: "Ceznem za ženom poput tebe", dok svojim smislom upucuje na zabranu direktnog prošenja. Razlog tome je što direktna prosidba ne upucuje ni na šta drugo do na brak, što lahko može kod žene stvoriti želju da prosca obavijesti o isteku njenog priceka (iddeta) prije njegovog stvarnog isteka.


c)Prosidba na prosidbu

Muslimanu nije dozvoljeno prositi ženu koju je isprosio njegov brat musliman sve dok mu ovaj prvi ne dozvoli, ili da se žena predomisli i odbije prvog, nakon što je pristala da se uda za njega.


Rekao je Poslanik, salla-llahu alejhi ve sellem: "Muslimanu nije dozvoljeno da prosi na prosidbu svoga brata sve dok ovaj ne odustane ili mu ne da dozvolu." (Buhari) I rekao je: "Neka ne prosi na prosidbu svoga brata." (Muttefekun alejhi)

Iz ovih hadisa vidimo da je muslimanu zabranjen pomenuti postupak, a razlog tome su štete koje proizilaze iz njega, kao što su:


- Stvaranje neprijateljstva medu muslimanima,

- Narušavanje tudih prava, ...itd.


Ovo je samo još jedna potvrda velicine Islama koji brižno cuva ljudska prava i nikome ne dozvoljava da se s njima poigrava.

d)Osamljivanje i izlaženje s djevojkom (ženom) nakon prosidbe, a prije bracnog ugovora


Medu ružnim pojavama i navikama kod muslimana naših, a i širih prostora, jeste osamljivanje momka sa djevojkom nakon prosidbe, a prije nego li zakljuce bracni ugovor, i prije nego postanu zakoniti muž i žena. Druži se sa njom i izlaze sami u kina, parkove, kafice i druga mjesta pod izgovorom da ce oni u buducnosti biti muž i žena. Žalosnije od toga jeste da oni to rade na ocigled svojih roditelja koji su izgubili svijest o casti njihove djece i odgovornosti pred Allahom na Sudnjem danu za njih. Zabrinjava i to da se u tim vodama može vidjeti i nemali broj mladica i djevojaka koji se pridržavaju vjere, koji se povode za svojim strastima i ne slušaju savjete onih koji ih žele uputiti na dobro. Štaviše, mnogi to smatraju normalnim i one koji to zabranjuju smatraju ekstremistima. Hvaljen neka je Allah, dž.š., od onoga što Njegovoj vjeri pripisuju neznalice! Došlo je vrijeme kada su zabrane jasne kao dan postale medu najvecim i najcasnijim dozvoljenim stvarima. Pitam sve one koji osamljivanje i izlazak sa djevojkama vide normalnim: "Kome su objavljene rijeci Allaha, dž.š.: "Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka cuvaju stidna mjesta" (Prijevod znacenja - En-Nur, 30.)? U ajetu do njega kaže: "Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka cuvaju svoja stidna mjesta"? Kome se to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obraca kada kaže: "Neka se covjek ne osamljuje sa ženom osim u prisustvu njenog mahrema."(Mutefekun alejhi)

"Allah, dž.š., sinu Ademovom bilježi cak i udio koji ima u zinaluku (bludu) kojeg ce dostici bez imalo sumnje. Blud ociju je pogled i blud jezika je govor. Duša želi i žudi a polni organ to potvrdi ili negira." (Mutefekun alejhi). Šta reci poslije ovako jasnih tekstova? Draga braco i sestre, nemojmo biti kao oni za koje Allah, dž.š., kaže: "A kada im se citaju naši ajeti, okrecu leda svoja oholo, kao da su gluhi. Takve ce Allah, dž.š., kazniti i poniziti." (Prijevod znacenja - Lukman, 7.)


e) Stavljanje vere

Kaže šejh Muhammed ibn Salih el Usejmin: "Vera je prsten kao i svaki drugi prsten i u osnovi nema nikakve smetnje u njegovom stavljanju na ruku, osim da to stavljanje bude popraceno vjerovanjem (ubjedenjem) da ona donosi ljubav i održava vezu. Možemo vidjeti neke ljude i žene da prilikom poklanjanja vere jedni drugima izgraviraju svoja imena na njima sa vec spomenutim ubjedenjem. U ovom slucaju vera je zabranjena jer je popracena necim što nema veze sa Šerijatom i stvarnošcu. Takoder nije dozvoljeno da prosac stavlja veru na ruku žene koju prosi, jer mu ona još nije postala zakonita (mislimo na Šerijatski zakon) žena sve dok ne sklope bracni ugovor.